Нанодиаманти в битката с рака, репортаж на БНТ, 2011 година

Нанодиаманти в битката с рака

Учени в областта  на онкозаболяваниета възлагат надежда и на още един революционен метод – нанодиаманти. За първи път на конгреса в София  бяха показани резултати от експеримент с нанодиаманти при животни. Оказва се, че наночастичките усилват невероятно действието на химио- и лъчетерапията, а най-впечатляващо е действието им при резистентните тумори.

Те са лакоми и алчни и това със сигурност ще ги погуби някой ден. Научната басня в момента се пише за туморните клетки. Оказва се, имат изключителен афинитет към нанодиамантите.

Проф. Анатоли Конопляников – лъчетерапевтичен изследователски център:
– Може би, защото туморите имат дефектни капиляри и кръвта там не се движи добре. А това дава възможност на нанодиамантите да се напрупват по повърхността на раковите клетки.

А тези кристалчета скоро може да се превърнат в истински хит на наномедицината. SP3 нано-диаманти, българска разработка. Без никакви токсични ефекти, те изглежда са идеалният кандидат за преносител на лекарства до туморните клетки, без да тровят здравите.

Проф. Николай Одинцов – дир. на изследователски център „Нано-С“:
– Освен че няколко пъти усилват действието на химиопрепарата, залепвайки по мембраната на раковата клетка, смятаме, че буквално я задушават – пречат на дишането и храненето й.
БНТ:
– Да де, но полепват и по здравите клетки, нали?
Проф. Одинцов:
– Така е, да но на здравите клетки не действат. Защо обаче – не знаем. Имаме резултати, но все още не можем да ги обясним.

С експериментите си руските учени доказват, че нанодиамантите някакси успяват да задействат  механизмите на клетъчно самоубийство, там където лъчелечението не успява.

Проф. Конопляников – Изследователски център по лъчелечиние, Русия:
– Убеден съм, че сме на прага на научна революция – с нанодиаманти скоро ще можем да лекуваме и резистентните форми на рак.

Проф. Майк Итън – Съвет на европейска технологична програма по наномедицина:
– Мисля, че този проект има огромен потенциал, вече има резултати, но трябва да се изследват и механизмите на действие на нанодиамантите.

А оценката на проф. Итън дава увереност, че проектът с нашите нанодиаманти, скоро ще получи европейска подкрепа.

Проф. Ставри Ставрев – ръководител на проект „Използване на наноструктури в медицината“:
– Което, между другото, е добре за България, защото ще влезе в още една пазарна ниша – мога да спомена две заболявания важни, които са трудно лечими – псориазис и себорея.